z900: új generációs IBM szuperszámítógép

Az IBM Corporation ehéten kezdte leszállítani legújabb nagyteljesítményű számítógépeit. Az új gépeket nyitott operációs rendszerük és árstratégiájuk révén leginkább azoknak a dinamikusan növekvő kisebb cégeknek ajánlották, melyek később fejlett internet szolgáltatásokat is kívánnak nyújtani.

Az új z900-as típusú IBM számítógépek az IBM mainframe családjának hetedik generációját képviselik. Jelenleg egyébként a super-high-end szerverek piacán az IBM világszerte nagyon fontos szerepet tölt be. A Big Blue (IBM) cég egyes becslések szerint nyereségének több mint felét a mainframe gépek eladásából szerzi, így most egy - az eddigieknél kisebbnek számító - mainframe géppel, a z900-zal továbbra is erősíteni szeretné piacvezető szerepét.

A z900-as új IBM mainframe gépek ugyan valamivel kisebbek elődeiknél, azonban még így is darabonként többmillió dollárba kerülnek, bár pontos árat még nem lehet tudni. Hivatalos források szerint az új high-end IBM számítógépek körülbelül napi 90 milliárd tranzakció végrehajtására képesek. Az új szuperszámítógépek emellett elég gyorsak is, hiszen 2800 millió utasítást képesek másodpercenként végrehajtani, így ez a 2800 MIPS-es teljesítmény körülbelül 75 százalékos teljesítménynövekedést jelent a cég előző, hasonló kategóriába tartozó gépéhez képest.

A cég szóvivője szerint jelenleg az IBM-nek az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy az eddigi eladásaik nagyobbik részét kitevő mamutvállalatoknak szánt gépek mellett a kisebb cégeket is megfelelő mainframe gépekkel tudják ellátni. Az ilyen kisebb cégek egyébként inkább több kisebb számítógép összekapcsolását preferálják, mint egy nagyobb gép üzembe helyezését.

Az IBM érdekes új reverzív skálázhatóságot jelentő stratégiája szerint, a meglévő rendszereket a megfelelő összeg ellenében az IBM egy-két gombnyomásra nagyobb kapacitású, vagy nagyobb teljesítményű rendszerré változtathatja át. Ezzel azt akarják elérni, hogy ha egy cégnél egyre nagyobb igények merülnek fel, akkor ne kelljen újabb gépeket üzembe helyezni, ehelyett csak a már eddig is meglévő, de eddig letiltott alrendszereket is üzembe helyezik. Ez kicsit olyan, mintha egy halandó felhasználó 200e Ft-ért vásárolna egy duál Pentium 4-es rendszert, azonban amíg nem fizet nagyobb összegeket a kereskedőnek, addíg a gépéből mondjuk csak egy egyszerű Celeron teljesítményét tudná kivenni. Aztán, ha nagyobb teljesítményre lenne szüksége, akkor nem kellene új hardvereket vennie, csak kihívná a megfelelő szakembert, aki - természetesen jó pénzért - engedélyezné a gépben rejlő összes teljesítményt, vagy kapacitást. Persze azért a mainframe gépek világa nem hasonlítható össze a normál felhasználású számítógépek világával.

 

@ 2000 KFKI ISYS Informatikai Kft.