Billentyű nélküli billentyűzet
Lassabb, könnyebb, kényelmesebb és használhatatlan

Billentyűk nélküli klaviatúra? Az ember nehezen talál szavakat, a legcélravezetőbb talán a körülírás. Szóval egy eszköz, amivel szöveget vihetünk be a billentyűzet nyomogatása nélkül, lévén a billentyűzet, mint olyan nem létezik. Első látásra az egész teljesen feleslegesnek és haszontalannak tűnik. De aki már dolgozott írógéppel, főleg ha még csak nem is elektronikus volt, vagy aki csak elég régóta dolgozik számítógéppel, az esetleg észreveheti benne a fantáziát, vége az ujjak püfölésének, elég csak a karunkat dolgoztatni.


Belegondolni is rossz, hogy egy átlagos nap közben hányszor ütjük le a billentyűket a klaviatúrán. Habár az írógépeket már régen magunk mögött tudhatjuk, azért még ez is igénybe veszi az ember kezét, főleg ha nem az új típusú döntött billentyűzetről van szó, hanem a hagyományos laposról. Ezt a problémát szeretné kiküszöbölni a keybowl orbiTouch.

Az orbiTouch két félgömbre épített korongból áll

Az orbiTouch két félgömbre épített korongból áll, amelyek éppen a tenyérre simulnak. A korongok nyolc irányba mozdulhatnak el, a két korong mozgásának kombinálásával pedig elő lehet csalogatni a kívánt betűket. A ’klaviatúra’ használata csökkenti a különböző izületi megbetegedéseket, és állítólag 5 óra gyakorlás után majdnem olyan jól lehet vele dolgozni, mint egy hagyományos billentyűzettel.

A mozdulatok kombinálásával minden betűt elő lehet csalni, habár sehol sem láttam utalást arra, hogy az írásjeleket, illetve számokat miként lehet elővarázsolni. Igaz a funkcióbillentyűk tejes hiánya nem feltétlenül rossz, hiszen mondjuk egy Windowsban már minden megy egérrel is, az egyetlen, ami megmaradt a nagy- és a kisbetűs lehetőség, a bal korong finom lenyomásával ugyanis kapitális betűket is írhatunk.
Így kell használni
Ugye, milyen könnyű ...

Az adatbeviteli eszköz (talán ez a leghelyesebb megnevezés) egy érdekes próbálkozás, de sajnos nem tekinthető áttörő újításnak. Elsősorban azért nem, mert kizárólag az angol ABC betűit ismeri, tehát más nyelvterületen nem alkalmazható, másrészt sem írásjeleket, sem számokat nem képes megjeleníteni. Egyelőre tehát kérdéses széleskörű elterjedése. (Tulajdonképpen az sem világos, hogy akkor mi értelme van, hiszen írásjelek nélkül gépelni szinte lehetetlen, minimum egy szóközre szükség van.)

Az orbiTouch mégis érdekes, egy lehetséges alternatívát vázol fel, amerre esetleg a számítástechnikai kiegészítők a jövőben elmozdulhatnak. A hibák kijavítása, esetleg az orbiTouch lehetőségeinek bővítése után egész hasznos kis szerkentyű is válhat belőle, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a készítők a mostani verziót is a kor követelményeinek megfelelően készítették el, PC kompatibilis, PS/2-es vagy USB-portra csatlakoztatható.

 

 

@ 2000 KFKI ISYS Informatikai Kft.