A Windows új ruhája


Bill Gates hazai pályán, Seattle-ben vázolta fel a következő operációs rendszerük, a Windows XP "Luna" névre keresztelt grafikus kezelőfelületét. A koncepció első ránézésre az volt, hogy az átlagfelhasználó szellemi kapacitását leosztották kettővel, és amikor az így nyert tesztelők is képesek voltak használni a rendszert, a projekt vezetője megáldotta a kódot.

Új név, új logo

Az üzleti felhasználók és a mezei júzerek piacát kiszolgáló Microsoft-operációs rendszerek a Windows 2000 és a Windows Millenium Edition megjelenésével jutottak el arra a szintre, amikor már több közös kód volt bennük, mint különböző, kompatibilitásuk az elfogadható mérték felé emelkedett. A két termékvonal idén nyáron egyesül Windows XP név alatt, továbbfejlesztett Windows 2000 alapokkal (tartalom), de radikálisan új, egyszerűsített kezelőfelületettel (forma).

Windows XP

Bill Gates prezentációjában kifejtette, a szoftvercég legfontosabb fejlesztéséről van szó a Windows 95 óta. A Win95 volt az első olyan Microsoft-oprendszer, amelyik sikeresen alkalmazta az Apple tíz éve bevezetett, emberközeli grafikus kezelőfelületét, és megtette az első lépéseket a 32-bites alkalmazások irányába, de a Dos-os múlttól nem tudott sohasem elszakadni. Azóta Microsoftnak a rendszer stabilitását az NT-vonalon sikerült megvalósítania, ám a kezelőfelület az elmúlt öt évben minimálisan változott, egyedül a böngésző integrációja nevezhető komoly előrelépésnek.

A Windows XP második bétaverziója a pletykák szerint február végén jut el a hivatalos tesztelőkhöz, és nagyjából a végleges formáját fogja mutatni a nyárra ígért Home Edition és Professional, azaz az otthoni és az irodai végfelhasználói rendszereknek. Az XP-jelöléstől mentes szerverváltozatok további bétaváltozatok és javítások után legkorábban ősz közepén kerülhetnek a boltokba.

Mindent bele

"Az emberek mind több és több dologra szeretnék használni számítógépeiket", mondta Gates, "ezért a Windows XP az ő álmaikra építve emeli a PC-k erejét és alkalmazhatóságát egy új szintre." Ez magyarul annyit tesz, hogy az évek során felhalmozódott hasznos alkalmazásokat és funkciókat a Microsoft alapból és elválaszthatatlanul csomagolja az oprendszerhez, mint azt korábban tette az Internet Explorer böngészővel.

 

Lekerekített élek

Legyen szó digitális fényképezésről, szkennelésről, zenehallgatásról, netalán homevideo-készítésről, a Windows XP ott lesz, hogy lesújtson az ötletgyáros shareware-készítőkre. Másrészről valóban igény mutatkozik arra, hogy a felhasználó az egyetlen megvásárolt doboz szoftverével a digitális lét minden alapvető funkcióját képes legyen elvégezni.

A Windows XP fő látványossága a megszokott kezelőfelület erőteljes egyszerűsítése. Megmarad a Start-gomb, de az internet, az e-mail vagy egyéb hasznos funkciók beleolvadnak a rendszerbe.

A bemutatott színes-szagos grafikus felület várhatóan újabb hardverfrissítéseket von maga után (hivatalosan a Windows 2000 igényeire lehet számítani: Pentium II és 64MB memória az alap), a lekerekített vonalak pedig nyugtatóan hatnak a fiatalabb és az idősebb korosztályokra egyaránt. A keményvonalas felhasználók örömére azonban a cég meghagyja a jelenlegi felületet is, akinek az jobban bejön, visszakapcsolhat egy mozdulattal.

Hová lett a .Net?

A hálózaton keresztül "bérelhető" alkalmazások kora egyelőre várat magára. A Windows XP a feelingre koncentrál, a folyamatos és gyors internetkapcsolatot követelő szolgáltatásként igénybe vehető szoftverek helyett.

 

A felhasználó barátja

A .Net program egyes részei azonban már megjelennek a Windows XP-ben is. Ilyen lesz a Passport, vagyis az illegális szoftverhasználat visszaszorítását célzó termékaktiválás, a Dynamic Setup, amely az automatikus Windows Update frissítéseket egészíti ki a szükséges meghajtók begyűjtésével vagy a jelszavak közös tárolására használatos Credential Manager.

A szoftver bétatesztelői a napi használatban nem érzik bőrükön égetőnek a seattle-i PR-konferencián forradalminak hangoztatott újításait. A megkérdezett felhasználók a Windows Millennium Edition és a Windows 2000 Professional újításainak összegyúrását látják a Windows XP név alatt.

 

@ 2000 KFKI ISYS Informatikai Kft.