Computer Panoráma, 2000. július

I-deális tervezőrendszer

 Image4.gif (5273 bytes)

A KFKI ISYS Informatikai Kft. bemutatta az I-DEAS gépészeti tervezőrendszer legújabb, 8-as verzióját. A VGX technológia jóvoltából az új változatban lényegesen egyszerűbbé vált a modellezés és a módosítás. Már nem szükséges a bonyolult paraméterláncok létrehozása a tervezés kezdeti szakaszában: a Shape&Size filozófiát követve, kötetlenebb tervezéssel először a térbeli alakzat hozható létre, amely dinamikusan alakítható tetszés szerint, majd meghatározhatók a pontos méretei. Nemrég jelent meg az I-DEAS Moldase szerszámszerkesztő is. A modul segítségével a teljes alakító szerszám elkészíthető, az osztóvonal és osztósík automatikus generálásával kezdve, a szerszámház katalógusból való kiválasztásán keresztül a szerszámfélék automatikus generálásáig.

Az elkészült szerszám a 8-as verzióban teljesen új I-DEAS Master Draftinggal dokumentálható. Az asszociatív kapcsolatok miatt-az I-DEAS integrált adatbázisának köszönhetően -bármilyen módosítás a modell teljes életciklusán végigvonul, legyen az 2D-s rajz, több ezer elemet tartalmazó összeállítás, NC szerszámpálya vagy egy végeselem számítás eredménye.

Az I-DEAS Master Notation modul segítségével már a 3D-s modellen elkezdhetjük a különféle méretezéshez szülséges jelölések hozzárendelését, mint például a bázisfelületek megmutatását, nézeti méreteket, helyzet- és alaktűréseket, hegesztési jelöléseket stb.

A szerszámfélék marási és fúrási műveleteinek generálása az I-DEAS Manufacturing feladata. A modul a teljes megmunkálási környezet definiálásával, szerszámkatalógusok használatával, valamint a megmunkálási stratégiák és paraméterek széles skálájával nyújt segítséget a felhasználónak. Az I-DEAS Web Access modul - amelynek használatához csak egy internetes böngészőre van szükség- segítségével az I-DEAS integrált adatbázisában lehet keresni, a 3D-s modelleket dinamikusan megnézni, a 2D-s rajzokat megtekinteni és megjegyzéseket fűzni hozzájuk, az alkatrészek helyét és beépítését ellenőrizni.

Az amerikai szoftverfejlesztő SDRC cég I-DEAS gépészeti tervezőrendszere szakmodulokból áll. Az I-DEAS kiváló példája az alkalmazások integrációjának: ugyanabban a környezetben lehet a terméket létrehozni, szilárdsági analízisnek alávetni, optimalizálni, dokumentálni, továbbépíteni és tesztelni.