PENTIUM 4 megérkezett

Az Intel hétfőn mutatta be a Pentium 4-est, amely már probléma nélkülkiszolgálja majd az olyan teljesítményigényes feladatokat, mint a beszéd felismerés. A számítógépgyártók lelkesedését azonban hűti a chipgyártó Rambus-memóriához való ragaszkodása.

pentium4.gif (4392 bytes)

Bármilyen meglepő is legyen, a Pentium 4 a Pentium III-at követi, és nagyobb lépés előre, mint a római számrendszerről az arabra való áttérés. A hétfőn bemutatásra kerüt processzor 1,4-1,5 GHz-es órajel-frekvenciájával azonnal a leggyorsabb lesz a piacon, de hogy ez ne legyen elég jövő ilyenkor két gigahertzig gyorsítják az új Pentiumot.

Felmenőjét ezen kívül egyéb módokon is jól beelőzi a Pentium 4. A chipbe ugyanis áttörésnek számító technológiai újításokat építettek. Az egyik ezek közül a Rapid Execution Engine, amelynek köszönhetően a logikai egység kétszer olyan gyorsan pörög, mint a processzor összességében. Egy másik a chipre épített rendszerbusz, amely háromszor gyorsabb, mint a Pentium
IIIl.

Az austini központ megfogalmazása szerint a Pentium 4 úgy vágja majd a tartalomszórt képet és hangot, mint kés a fott krumplit, és nem okoz majd neki nehézlégzést és verejtékezést a beszédfelismerés.

Rossz memória

A Dell, a Compaq, az IBM, a Hewlett-Packard mind jelezték, hogy már építenék is az új processzorokat gépeikbe. Belső források szerint azonban mérsékelt a lelkesedés.   A borongás fo oka, hogy a Pentium 4 legalább fél évig csak a Rambus-féle RDRAM memóriás chipsettel lesz elérhető, amely korántsem olyan jó, mint amilyen drága. A gépgyárak jobban örültek volna, ha azonnal választhatnak DDR (Double Data Rate) memóriás chipsetet. Erre azonban csak a rivális AMD Athlonjával lesz lehetőség, amely nem különben technológiai áttörésekkel zsúfolt processzor, 1,2 GHz-es órajellel.   Az Intel közölte, hogy a gőzerővel készülő Brookdale kódnevű chipsetet, most kicsit átdolgozzák, hogy a DDR-memóriával is kompatibilis legyen. A Brookdale azonban jövő őszig nem készül el. Így takarékos vásárlók csak a többi chipset-gyártóban - például a Via Technologiesben - bízhat, akik azt igérik, ennél hamarabb is elkészül az áhított lapkakészlet.

 

@ 2000 KFKI ISYS Informatikai Kft.