2001. Szeptember
A hónap I-DEAS modellje

A nagy autógyárak jelenleg is úgy tervezik termékeiket, hogy azokat gipszminta formájában megépítik és addig módosítják, amíg a kívánt formát el nem érik. Ez egy valóságos, kézzel fogható megoldást nyújt számukra, ami a számítógépes modell alapját is képezi. A Reverse Engineering alkalmazása itt lép be folyamatba, mivel a 3D-s valóságos testet a számítógépes modell környezetbe kell valamilyen módon transzformálni.

A Reverse Engineering-et leginkább a rendhagyó, nem sík és szabályos felületekkel határolt, úgynevezett "szabad formájú testek" modellezésére alkalmazzák. A lézerszkennelés után kapott óriási ponthalmazt az I-DEAS Freeform 3D-s koordinátarendszerben helyezi el. Ezekre a 3D-s pontokra létre kell hozni felületeket, amelyek leírják a pontos geometriát. Az I-DEAS Freeform gazdag felületmodellező eszköztárat kínál a ponthalmazra fektetendő felületek létrehozásához, egymáshoz simításához. Az így kialakult szabadformájú felület hozzáköthető bármely paraméteres modellhez is, a szabad felület módosításakor az I-DEAS Freeform eszköztára fog automatikusan megjelenni.

Az egyik legszemléletesebb felhasználási területe az autóiparon kívül a gyógyászat, ahol az I-DEAS Freeform segítségével az emberi test könnyedén számítógépes modellé alakítható.

@ 2001 KFKI ISYS Informatikai Kft.