NX
Unigraphics NX és I-deas NX Series
A jövő generáció standard csúcskategóriás platformja

Az NX (NeXt Generation Technology) egy mozaikszó, amely híven tükrözi a jövő generáció csúcskategóriás technológiáit. A Unigraphics NX és az I-deas NX Series a maga nemében egyedülálló fejlesztéseket tartalmaz. Az NX létrehozásával a két szoftver által képviselt technológia közös rendszerbe kerül és jellegéből adódóan a csúcskategóriás CAD/CAM piac legteljesebb megoldást kínáló rendszere lesz. A közös platform legnagyobb nyertesei a felhasználók, mivel két csúcskategóriás rendszer által képviselt technológiákat használhatnak a napi munkájukhoz.


Unigraphics NX

 A Unigraphics NX az első termékszintű megjelenése az NX technológiának.

A szoftver az EDS piacvezető modellező alaprendszerére, a Parasolidra épül. A Unigraphics NX újdonságaival egyrészt tovább erősítette a szoftver képességeit a teljes terméket átfogó mérnöki megoldás alapkoncepciójában, másrészt a Unigraphics evolúciójának egy természetes következő lépése, változatlanul hagyva az iparban bizonyított, jól bevált csúcskategóriás CAD/CAM/CAE funkcióit.

Unigraphics NX erejét olyan egyedi szerszámtervezési és gyártási technológiák adják, amelyek hosszútávon biztosítják a Unigraphics piacvezető szerepét a csúcskategóriás rendszerek között. A szoftver számos új folyamatvarázslót tartalmaz, melyek magukban hordozzák az iparban bevált mérnöki tudást és mérnöki folyamatokat, és ezeket lépésről lépésre alkalmazva könnyen és gyorsan el lehet jutni a kívánt végeredményhez. A folyamatvarázsló szakmodulok közül a legfontosabbak a műanyag fröccsszerszámok tervezésére szolgáló MoldWizard, a lemezalakító szerszámok tervezésére alkalmas Progessive Die Wizard, a mechanikai terhelések gyors ellenőrzését végző Strength Wizard. A Unigraphics NX magába foglalja a termékfejlesztés minden mérnöki eszközét, így a  gyártáshoz (CAM) szükséges szakmodulok széles spektruma is megtalálható a termékpalettán.


I-deas NX Series - MasterFEM

 Az NX termékcsalád csúcskategóriás végeselem megoldása az I-deas MasterFEM szoftvercsomag.

 Az NX Gateway-en keresztül a Unigraphics modellek közvetlenül analizálhatók az I-deas MasterFEM segítségével. A MasterFEM széleskörű lehetőséget biztosít végeselem modellek építésére, valamint a számítások eredményének szemléletes formában való megjelenítésére. Az I-deas rendelkezik lineáris és nem-lineáris megoldóval, valamint speciális eszközök állnak rendelkezésre hőtechnikai elemzésre, rezgésszám-elemzésre, illetőleg gerendák és réteges elemek analizálására.

 A végeselem analízisben kevésbé jártas tervezők számára az I-DEAS egy asszisztencia eszközt is tartalmaz, amely az egyes lépéseken keresztül vezérli a felhasználót. A peremfeltételek meghatározása, különféle hálózási technikák és megoldók kiválasztása után az eredmények vizuális formában tekinthetők meg. A MasterFEM csomag tartalmazza az optimalizációt is.


Imageware NX Series

 Néhány autógyár jelenleg is úgy tervezi termékeit, hogy azokat gipszminta formájában megépítik és addig módosítják, amíg a kívánt formát el nem érik. Ez egy valóságos, kézzel fogható megoldást nyújt számukra, ami a számítógépes modell alapját is képezi. A Reverse Engineering alkalmazásával a 3D-s valóságos testet a számítógépes modell környezetébe az Imageware képes transzformálni.

Az Imageware-t leginkább rendhagyó, nem sík és szabályos felületekkel határolt, úgynevezett szabad formájú testek modellezésére alkalmazzák. A lézerszkennelés után kapott óriási ponthalmazt az Imageware 3D-s koordinátarendszerben helyezi el, majd ezekre a 3D-s pontokra felületeket hoz létre, amelyek leírják a pontos geometriát. Imageware gazdag felületmodellező eszköztárat kínál a ponthalmazra fektetendő felületek létrehozásához, egymáshoz simításához. Az így kialakult szabadformájú felület hozzáköthető bármely NX-ben készült paraméteres modellhez, így a szabad felület módosításakor az Imageware eszköztára fog automatikusan megjelenni.


Az EDS PLM Solutions a legújabb kezdeményezése, hogy gépészeti szoftvermegoldásinak (Unigraphics, I-DEAS, Solid Edge, Imageware, MasterFEM) tudását egy új generációs technológiában egyesíti NX (NeXt Generation Technology) fantázianév alatt. A folyamat hátterében a 2001-ben lezajlott nemzetközi változások állnak, mikor is az EDS az SDRC és a UGS egyesítésével a PLM piac vezetőjévé vált, kialakítva egy több mint egy milliárd dolláros éves forgalmú vállalatot. A fejlesztés hátterében a biztos erőforrásokat a PLM üzletág mögött álló több, mint 21 milliárd dollár forgalmú EDS biztosítja. Az NX techológia elemei külön-külön is megjelennek a csúcskategóriás termékekben, az NX Gateway kommunikációs adatcsatorna pedig asszociatív (változást követő) átjárhatóságot biztosít az EDS termékek között. Tipikus példa az NX Gateway segítségével történő adatcserére az I-DEAS modellek Unigraphicsban történő megmunkálása, vagy a Unigraphics alkatrészek analízise az I-DEAS Master FEM moduljában. Az NX koncepció előnyeit azonnal kihasználhatják a felhasználók, hiszen az adott feladatra legalkalmasabb EDS PLM Solutions szoftverrel dolgozhatnak, nagymértékben lecsökkentve ezzel a termékfejlesztés idejét és költségeit. 


Az NX Gateway-en keresztül követlenül a Unigraphics modellen hajthatunk végre végeselem analízist az I-DEAS MasterFEM modulban.

Az NX technológia első termékszintű megjelenése a Unigraphics NX, melynek hivatalos sajtóbejelentése 2002 nyáron volt, az új verzió előnyeit pedig 2002 szeptemberétől élvezhetik a felhasználók. A Unigraphics NX újdonságaival egyrészt tovább erősítette a szoftver képességeit a teljes terméket átfogó mérnöki megoldás alapkoncepciójában, másrészt a Unigraphics evolúciójának egy természetes következő lépése, változatlanul hagyva a Unigraphics iparban bizonyított, jól bevált csúcskategóriás CAD/CAM/CAE funkcióit. A Unigraphics NX is, mint minden új verzió, tartalmaz új elemeket a szoftver felhasználói felületében is. A teljesség igénye nélkül ezek közül érdemes kiemelni a megújult vázlatkészítő (Sketch) környezetet, melyben az NX technológia eredményeképpen bekerült az
I-DEAS rendszerben bevált, díjnyertes rajzolást segítő Dynamic Navigator továbbfejlesztett változata. Egy másik érdekesség a folyamat specifikus felhasználói beavatkozások alkalmazása a Unigraphics NX teljes parancskészletére kiterjedően, mely egyes esetekben töredékére csökkenti a felhasználói adatbevitelek számát. Természetes a Unigraphics NX erejét nem a felhasználói felületben történt produktivitást növelő változások adják, hanem a továbbiakban ismertetésre kerülő olyan egyedi technológiák, melyek hosszútávon biztosítják a Unigraphics piacvezető szerepét a csúcskategóriás rendszerek között.


I-DEAS-ban készült modell Unigraphics NX-ben történő megmunkálása


Vissza a főoldalra