Ford Mondeo ST 220
A legerősebb Mondeo

Kapcsolódó anyagaink

A Mondeo ST 220-szal a Ford azt az irányelvét követi, hogy minél több izmos, izgalmas autó kerülhessen a vásárlókhoz. Korábban ilyen autók voltak az RX modellek, később a Cosworth erőforrással gyártott Escort és Sierra, napjainkban pedig az ST (Sport Technologies) autók képviselik a különleges Fordokat. Ám nem csak a sportosság volt az irányadó szempont, mert a készítők elsőszámú célja egy luxus grand tourismo autó megalkotása volt.

 

Karosszéria

Az ST 220 mindhárom Mondeo karosszériaváltozatában elkészült, így a négyajtós, az ötajtós és a kombi is megjelenik ebben a formában. Az eredeti dizájnt külső kiegészítő elemekkel teszik exkluzívabbá és sportosabbá. A hátsó lökhárítótól előrefutó alsó él dinamikát visz a Mondeo karakterébe, és a kiszélesített kerékdobokkal is hasonló hatást sikerült elérniük. A lökhárító szélén nagyméretű ködlámpák feszítenek. A hűtőrácson pedig immár nagyobb embléma díszeleg, és a kerete is vastagabbá vált. A karakteres megjelenésben nagy szerepe van még a 16 küllős 18?-as alufelniknek, és a lapos profilú 225/40-es gumiknak is.

Motor

Az ST 220 igazi erénye a bivalyerős motorja. A Duratec V6-os motor 220 lóerős, maximális nyomatéka pedig 5000-es percenkénti fordulaton 275 Nm. A háromliteres, 24 szelepes erőforrással 7,4 másodperc alatt érhető el a 100 km/órás tempó, s ha gyorsan kívánunk hajtani, akkor a 243 km/órás sebességet is elérhetjük. A motor szívó- és kipufogó rendszernek is nagy szerepe van a teljesítmény növelésében.

 


Az izmos erőforrás hatására természetesen a váz szerkezete is meg lett erősítve, és le is lett ültetve 15 mm-el, ami stabilabb megjelenést ad a kocsinak. A futómű sportos, ám - a gyár szerint - mégis kényelmes. A könnyebb érezhetőség miatt a kormányzás áttételezése közvetlenebb lett.

 

 

Belső

A legsportosabb Mondeo tágasságára eddig sem panaszkodhattunk, ám a kényelmet még lehetett fokozni. A luxus színvonal eléréséhez Recaro első bőrüléseket kapott az ST, melynek színe vagy fekete, vagy pedig feketével kombinált piros vagy világosgrafit. A középkonzol és a váltókar gyűrűje fényes, így fokozva az autó különlegességét. A kormányt fekete bőr borítja, és rajta ott díszeleg az ST felirat is.

 


Felárért olyan magasszintű kényelmi berendezéseket is rendelhetünk az autóhoz, mint a műholdas navigációs berendezés vagy éppen a hátsó ülésekhez tartozó multimédiás rendszer. A luxusszolgáltatások mellett a biztonságra is nagy hangsúlyt fektettek a mérnökök, így a legújabb intelligens védelmi rendszer gondoskodik a bennülők életének védelméről.

A Ford európai zászlóshajója megfizethető sportos túraautó, mely jó vezethetőségével, erős motorjával és jó felszereltségével minden bizonnyal a gyár egyik legkedveltebb modelljévé fogja kinőni magát.

 

U.S.



@ 2001 KFKI ISYS Informatikai Kft.